Sunday, January 3, 2010

Bajet lari....

Owoss laaa....serik la pakai Gen 2... mcm2 problem.,.. lepas 1... 1 lg muncul..igt x sblm ni aku ckp yg tangki minyak itam gen 2 aku tu pecah... well... tu dh kene RM450.... pastu ari selase lps... servis sbb enjin bunyi rough n x stabil...kene RM350... then... smlm.. kete xley idup... end up ngan tuko bateri free maintenance RM329... pastu... Gen 2 tu kene masuk service centre semula asap kerana basket dlm enjin campro tu.. kene tuko.. sbb tu yg menyebabkan kete aku tu bunyi bising aka rough aka mcm bunyi motor boat... fyi.. harga 1 basket tu dlm 300-400 yer.. n.. dlm enjin campro...ade byk basket... so... xtau bape byk basket yg rosak... tawakal jelah...arap2nye.. 1 je yg rosak... kalu la 10... mampus! huhuhu x ke leh cecah 4k???!!! owos laaa...

Sblm ni mcm2 dh jd... tuko front brake disc dh 2 kali... tuko brake disc blkg sekali... tuko coil kat stereng tu skali... tuko coil n wayar yg hubungkan dgn spark plug dh sekali.. besi yg support power window skali.... pastu alarm rosak 2x... seb baik dlm warranty yg alarm tu... kalu x...kene dlm 2k lebih... aiyaaa....

Mr. Hubby kate... kete tu merajuk... sbb duk ckp2 nk tuko die ngan kete lain... urm... kang kalu caye kang... jd x waras lak... waras?? keh keh... camno nih....

1 comments:

M.K is Tun Mamat said...

erm.. biasa la. keta kena la jaga.. kekadang dlm 10000 kereta mesti ada gak yang meragam. tp ni bukan la proton killer.. 1st batch gen2 ada problem gak... tp yang baru2 ni ok je.. keta pada ayah aku da dekat 2thn, pada gf aku da dekat 2thn, xde lak major. jalan utara selatan pun ok, sedap je layan genting, Alhamdulillah... so far semua kereta proton sekarng ada jaminan sehingga 5 tahun (lima tahun). so apa nak risau. hantar je la sc kalo sume tu under warranty. yang penting g service ikut schedule.